BOSCO D'ORO | Funghi Porcini (Gedroogde Eekhoorntjesbrood)
De oogstperiode voor eekhoorntjesbrood varieert van het midden van de lente tot het midden van de herfst, wanneer het weer warme temperaturen biedt zonder buitensporige niveaus te bereiken.
Als ze eenmaal geraapt worden, gaat de kwaliteit makkelijk verloren als ze niet snel worden geconsumeerd. De meest toegepaste conserveringsmethode is drogen, waardoor alle organoleptische kenmerken van smaak, geur en kleur onveranderd blijven.
Gedehydrateerde paddestoelen moeten in een droge omgeving worden bewaard, uit de buurt van warmtebronnen.
Om deze gedroogde eekhoorntjesbrood in de keuken te gebruiken, is het allereerst noodzakelijk om ze opnieuw te hydrateren. Daarvoor kunnen we te werk gaan met een pot water waaraan een kleine hoeveelheid citroen is toegevoegd. Eenmaal op het vuur gezet, hoeven we alleen nog maar te wachten tot het kookpunt is bereikt. Op dit punt is het voldoende om de paddenstoelen onder te dompelen in heet water en ze een paar minuten te laten weken. Met deze operatie wordt de oorspronkelijke hydratatie van de paddestoel hersteld, evenals het gewicht en de grootte.
Een ander veelgebruikt methode om eekhoorntjesbrood terug te laten keren naar hun natuurlijke consistentie, is door ze onder te dompelen in water op kamertemperatuur. Laat ze dus ongeveer twintig minuten weken. Giet de paddestoelen na de weektijd af en spoel ze voorzichtig af onder stromend water. Knijp ze tenslotte lichtjes uit. Op dit punt zijn de gedroogde eekhoorntjesbrood klaar om ervan te genieten in een heerlijke risotto, in een heerlijke saus voor fettuccine, als bijgerecht om te grillen of als vulling voor een hartige taart.