POSTNL

Veilig en snelle verzendingen

TOP SERVICE 7 DAGEN PER WEEK

Snelle en persoonlijke service

14 DAGEN BEDENKTIJD

+ 14 dagen retour

GROOT ASSORTIMENT

Ruim 700 artikelen op voorraad!

‘Nduja, de tongstrelende delicatesse uit Calabrië

‘Nduja, de tongstrelende delicatesse uit Spilinga (Calabrië)

‘Nduja Pikante Smeerbare Worst uit Calabrië, de zonovergoten zuidelijkste provincie van Italië, de middenvoet van de laars en slechts door de smalle straat van Messina gescheiden van Sicilië. De provincie staat bekend om zijn overheerlijke delicatessen waarvan de bekendste wellicht de zeer pikante worst `Nduja is.

De oorsprong van de `Nduja vinden we terug in het dorpje Spilinga, op de wreef van de Italiaanse voet, aan de flanken van de Monte Poro. De  ‘Nduja is pittig en voor ons Nederlanders echt zeer pittig! Daar de Noord Europeanen over het algemeen niet gewend zijn aan pikant eten kunt u tegenwoordig ook mildere versies van de`Nduja kopen in potjes. Deze `Nduja is vermengd met olijfolie wat ze zachter en beter smeerbaar maakt. Vervolgens is ze gepasteuriseerd en verpakt in glazen potjes.

Wat is `Nduja?
`Nduja is een eerlijk natuurproduct zonder kunstmatige toevoegingen. De enige ingrediënten zijn gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers uit Calabrië. De vleespasta wordt samen met het vet, zout en de rode pepers langdurig gekneed en in worstdarmen geperst. Vervolgens wordt de worst licht gerookt en te drogen gehangen. De droogtijd varieert van 2 weken tot een jaar. Tijdens het droogproces wordt niet alleen de worst pikanter, ook de Calabrische rode pepers krijgen zo de tijd hun eigen identieke pepersmaak aan de het vlees af te geven. `Nduja is als een goede wijn, hoe rijper hoe smakelijker.

`Nduja, betekend niets anders dan ‘worst’. Wie de eerste `Nduja maakte is niet bekend, er doen twee legendes de ronde. Zo zou de `Nduja in de 16e eeuw door de Spanjaarden samen met de pepers naar Calabrië zijn gebracht. De andere versie is een Franse versie. In de periode van de Franse onderkoning van Napels Gioacchino Murat, tijdens de overheersing van 1806-1815, zou de de Andouille als basis hebben gediend voor het nieuwe streekgerecht.

Hoe is de `Nduja ontstaan?
Van origine was de `Nduja een vleesproduct voor de armere delen van de bevolking en werd van de resten van het varken gemaakt, zoals de longen en de pens. In de huidige `Nduja zit alleen puur varkensvlees van de hoogste kwaliteit en de beste soorten Calabrische rode pepers. De pepers van Calabrië staan dankzij de unieke bodemgesteldheid van de Monte Poro in combinatie met de Mediterrane zon garant voor een hoogwaardige smaak. Eenmaal gewend aan de smaak van de authentieke `Nduja, zult u het gelijk proeven wanneer ze niet bereidt is met de zo uiterst belangrijke Calabrische rode peper.

Toepassingen van `Nduja
Bij de eerste kennismaking met `Nduja kunt u het idee hebben dat u niets anders dan peper proeft. Eet in het begin met kleine hoeveelheden of gebruik ze als ingrediënt ze in een saus of op een pizza. Door zijn zachte substantie is de worst makkelijk smeerbaar of los te roeren in een gerecht. Zelf kunt u de `Nduja milder van smaak maken door ze te mengen met ricotta en deze al roerend langzaam in een klein pannetje op te warmen. Dit is een heerlijke spread voor op warm stokbrood of een bruschetta.

Blus de gevolgen van te pittig eten nooit met water. Een glas water maakt het alleen maar erger. Neem een nipje rode wijn om het brandende gevoel te doen verminderen. Wijnkenners adviseren een iets rijpe en zachte wijn, zoals een Cirò Rosso, Savuto Superiore of een Pollino Superiore. Mits u er geen allergie voor heeft is rode peper zeer heilzaam. Zo is aangetoond dat rode peper hartversterkend werkt en ook als afrodisiacum schijnt de rode peper hoog te scoren. Originele Calabrische `Nduja bestellen doet u heel makkelijk in onze webshop. Speel met de veelzijdige smaak van `Nduja en probeer ook eens olijven gevuld met `Nduja of `Nduja met tonijn. Verras uw gasten met echte authentieke Calabrische antipasti of gebruik de `Nduja in een Italiaans diner.

Nog meer `Nduja
Mocht u het genoegen hebben om ooit Calabrië te bezoeken, elk jaar in Augustus is er de “Sagra della `Nduja” in het dorpje Spilinga waarbij u de `Nduja cultuur van dichtbij kunt meemaken en naast andere streekgebonden soorten echte `Nduja kopen kunt.