SCHETTINO | Salame Mugnano del Cardinale
De salame di Mugnano is een salami die zijn oorsprong vindt in een stad in het Baianese gebied, Mugnano del Cardinale. Het is op voorstel van de regio Campanië door het Ministerie van Landbouwbeleid erkend als een van de traditionele Italiaanse agrovoedingsproducten.
De verwerking van deze worst wordt nog steeds uitgevoerd door verschillende fabrieken op het grondgebied van het land en in de aangrenzende gemeenten. Het belangrijkste kenmerk van het product ligt in het type droging dat aan het product wordt gegeven, dat zowel gebaseerd is op het gebruik van vuurpotten die rook produceren, als op de aanwezigheid op het grondgebied van een sterke wind die bijdraagt aan de laatste fase van het proces. Het product kan rekenen op een markt die zich in ieder geval over het hele zuiden van Italië uitstrekt.
Er zijn al sporen van de landsalami of salami van Mugnano sinds 1300 op documenten over de huidige Mugnano del Cardinale. Het typische kenmerk van het product is het roken, uitgevoerd op speciale vuurpotten en vooral het drogen dat plaatsvindt in aanwezigheid van een constante wind die typisch is voor het productiegebied.
De productiegemeenten zijn de volgende: de gemeenten Mugnano del Cardinale, Avella, Baiano, Sirignano, Sperone (Avellino) en Camposano, Casamarciano, Cicciano, Cimitile, Comiziano, Marigliano, Nola, San Vitaliano, Saviano, Scisciano, Tufino (Napels) .
In dit gebied waait de wind in zuid-zuidwestelijke richting en brengt de aroma's van beuken-, eiken- en kastanjebomen met zich mee, waardoor het product een unieke rijping krijgt.
De productie vindt plaats met schoudervlees en hamvlokken fijngehakt en gemengd met spek. De diameter is veel groter dan de napoli salami. De darm is van varkensvlees (het wordt crespone genoemd) en wordt nog steeds met de hand vastgebonden met touw.
Tijdens het bezoek van paus Pius IX aan het heiligdom van Santa Filomena in Mugnao del Cardinale, werd de paus vereerd met een houten mand met land- of Mugnano-salami.
De Mugnano-salami wordt door de Italiaanse Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid tot de traditionele Campania-agrovoedingsproducten gerekend.