Spaghetti met artisjokken, garnalentartaar & Colatura di Alici
Recipe by LauroDit recept brengt de rijke smaken van de Italiaanse keuken samen in een verfijnd en verrassend pastagerecht. Perfect al dente gekookte spaghetti vormt de basis, gecombineerd met krokant gebakken artisjokharten en een frisse tartaar van rauwe garnalen. De garnalen worden fijngehakt en op smaak gebracht met extra vierge olijfolie, citroen, zout en peper – wat zorgt voor een elegante, pure zeevruchtentouch.
De artisjokharten worden kort gebakken in olijfolie met knoflook en vormen samen met de delicate, zilte Colatura di Alici di Cetara een aromatische basis die het gerecht een diepe umami-rijkdom geeft. Het resultaat is een uitgebalanceerd gerecht waarin frisheid, zachtheid en hartigheid samenkomen in elke hap. Ideaal als elegante lunch of licht voorgerecht voor een vismenu, en een absolute aanrader voor liefhebbers van Italiaanse finesse.
2
servings20
minutes10
minutes550
kcal35
minutesHoud het scherm van uw apparaat aan
Ingrediënten
160 g 160 Spaghetti (of soortgelijke pasta)
50 ml 50 Colatura di Alici di Cetara
1-2 el 1-2 lauw water (om de colatura iets te verzachten)
150 g 150 rauwe garnalen, gepeld
2 2 Artisjokharten (bijv. uit pot op olie, goed uitgelekt)
1 1 teentje knoflook
2 el 2 Extra vierge olijfolie
1/2 1/2 Citroen (sap + rasp)
Verse peterselie, fijngehakt
Zout naar smaak
Peper naar smaak
Optioneel: beetje citroenrasp en extra olijfolie voor afwerking
Instructies
- Bereid de garnalentartaar
Snijd de gepelde rauwe garnalen in fijne stukjes. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, een paar druppels citroensap, citroenrasp, zout en versgemalen peper. Zet koel weg. - Artisjokken bakken
Snijd de artisjokharten in plakjes. Verhit olijfolie in een koekenpan met de gekneusde knoflook en bak de artisjokken op hoog vuur goudbruin en krokant. Verwijder de knoflook en zet opzij. - Pasta koken
Kook de spaghetti al dente in ruim gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Bewaar wat kookvocht. - Colatura toevoegen
Giet de pasta af en meng direct met de Colatura di Alici, verdund met 1–2 eetlepels lauw water. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om het geheel te binden. Roer er ook een beetje fijngehakte peterselie doorheen. - Serveren
Verdeel de spaghetti over borden. Leg in het midden een hoopje van de garnalentartaar. Garneer met de gebakken artisjokken, extra citroenrasp en een paar druppels olijfolie. Serveer direct.
Notities
- De rauwe garnalentartaar wordt door de warme pasta licht gegaard aan tafel – dit zorgt voor een heerlijk zachte structuur.
- Gebruik superverse, rauwe garnalen van goede kwaliteit.
- De Colatura di Alici is zout: proef eerst voor je extra zout toevoegt.
- Voor een extra feestelijk effect: werk af met wat bottarga of een blaadje munt.
Heb Je Dit Recept al Uitgeprobeerd?
Volg en Tag @peccatidigola.nl! Laat ons jouw kookkunsten zien!
Volg Ons en BEWAAR Je Favoriete Recepten!
Volg @PeccatidiGolanl op Pinterest
Toon je liefde! Volg onze pagina!
Volg Peccati di Gola op Facebook